EN BRANCHE I EKSPLOSIV VÆKST PÅ JAGT EFTER NYE TALENTER

Af Lars Mandal

” Jeg kunne ønske mig, at et talentfuldt 3D akademi som Truemax fik lov til at uddanne dobbelt så mange, som i dag, for vi har konstant 60 ledige stillinger i branchen, ” siger branchedirektør i Interactive Denmark og vicedirektør i Producentforeningen, Jan Neiiendam.

Tal lyver aldrig. Derfor er det en god ide at holde øje med VFX, 3D og computerspil branchen, hvis man vil være sikker på at score et godt job efter endt uddannelse.
Nordisk film Shortcut er strålende eksempel på den udvikling, der kendetegner branchen.
”Det går rigtig godt. Vi har allerede nu nået de mål, vi havde sat for 2020. Vi er vokset 50 pct. på bare fire år ved at satse på VFX, restaurering og mastering/delivery. Vi har en sund forretning og glade medarbejdere, ” konstaterer en tydeligt tilfreds produktionschef Mia Bang Stenberg.
Shortcut er vokset og beskæftiger nu 35 medarbejdere plus freelancere, og det skyldes blandt andet, at virksomheden er lykkes med at sælge mange flere VFX timer, senest har Shortcut leveret hele 6.500 VFX timer på Danmarks første serie til Netflix, serien The Rain.
”Vi laver i dag opgaver, som vi ikke kunne levere for fire år siden, og vi får nu flere og mere komplekse opgaver end tidligere, ” forklarer Mia Bang Stenberg, som i år forventer, at Shortcut runder en omsætning på 34 mio. kr.

Bo Christiansen, adm. direktør, Truemax Copenhagen Academy, bekræfter, at uddannelsens studerende er eftertragtede.
”Firmaerne står i kø for at få vores studerende i praktik. Vi bliver næsten dagligt kontaktet af virksomheder, der vil have fat i vores studerende, inden de er færdiguddannede. ”
Et nærmere studie af de seneste opgørelser fra branchen dokumenterer, at udviklingen har taget ekstra fart siden tallene for 2016 blev offentliggjort, men alene udviklingen fra 2009 til 2016 er opsigtsvækkende:

Alle pile peger opad

Antallet af virksomheder i spilbranchen herhjemme er gået fra 72 til 162, en stigning på 125 pct. Antal årsværk er steget fra 516 til 804, en fremgang på 55 pct. Omsætningen er næsten tredoblet fra 377 mio. kr. til godt en milliard, 1.025 mio. kr. Og eksport er næsten fordoblet fra 339 mio. kr. til 649. mio. kr., en stigning på godt 91 pct.
”Det er bemærkelsesværdigt, at spilbranchen herhjemme nu er lige så stor som TV-branchen og filmbranchen, ” siger branchedirektør Jan Neiiendam, der også er vicedirektør i Producentforeningen, ”og på den globale scene er det værd at notere, at spilbranchen allerede for to år siden overhalede TV, film og musikbranchen. Tilsammen, ” tilføjer han.
I 2018 forventer det anerkendte analysefirma NEWZOO, at mobilspil, PC spil og konsolspil samlet vil runde en global omsætning på 138 mia. dollars med en massiv vækst især inden for mobilspil.

Behov for flere uddannede

Herhjemme skabes der konstant nye arbejdspladser inden for 3D og spilbranchen, og Jan Neiiendam har lovord til overs for uddannelser som Truemax.
”Vi kæmper hver eneste dag med at skaffe kvalificerede ansøgere til de ledige stillinger i den hastigt voksende branche, og vi har for nylig gjort op, at der nærmest konstant er 60 ledige stillinger i branchen. Vi kæmper med store studier i blandt andet Sverige om de eftertragtede talenter, så jeg kunne godt drømme om, at et eftertragtet studiested som Truemax fik lov til at fordoble antallet af studerende. Vi kan slet ikke uddanne nok, som det ser ud nu, ” fastslår Jan Neiiendam.
Bo Christiansen, Truemax: ”Vi har netop har fået undervisningsministeriets tilsagn om at øge vores optag af SU berettigede studerende med 25 pct., og vi håber dermed at kunne efterkomme en beskeden del af den store efterspørgsel vi oplever, både i spil og i VFX branchen. ”

Nordisk Film investerer massivt

En af de mest aktive virksomheder i branchen lige nu er Nordisk Film, som blandt andet har investeret et trecifret millionbeløb i et svensk computerspilfirma, Star Stable Entertainment AB, der står bag et globalt online hestespil målrettet piger.
Investeringen er et led i Nordisk Films vækststrategi inden for gaming, og det er det femte opkøb i nordiske computerspilselskaber siden 2017. Nordisk Film er ejet af mediekoncernen Egmont.
“Gaming er et vækstområde, hvor vi kan udnytte vores kompetencer i Nordisk Film og Egmont, og vi er klar til at foretage store investeringer, ” siger Allan Mathson Hansen, koncerndirektør, Nordisk Film. I slutningen af maj blev det desuden offentliggjort, at selskabet med den kendte isbjørn har købt de resterende aktier i Avalanche Studios, et af Nordens største selskaber inden for computerspil. Opkøbet skete som led i en strategisk satsning på det hastigt voksende marked for gaming, og der var tale om den største enkeltstående handel nogensinde for Nordisk Film, som på 18 måneder har investeret op mod én mia. kroner i computerspilselskaber.

Politisk fokus på de kreative erhverv

Også fra politisk hold er der fokus på en dansk styrkeposition inden for de kreative erhverv. De kreative erhverv beskæftiger herhjemme 79.000 medarbejdere, bidrager til innovation og vækst i det øvrige erhvervsliv og er med til at brande Danmark.

Eksporten er steget fra 60 mia. kr. i 2009 til 86 mia. kr. i 2015 og udgør i dag syv pct. af Danmarks samlede eksport.

I takt med at nye digitale teknologier vinder frem, er der gode forudsætninger for en høj international efterspørgsel efter danske kreative produkter, tjenesteydelser og kompetencer. Regeringens vækstteam på området skal blandt andet se på rammerne for, at erhvervslivet kan bruge de nye digitale forretningsmodeller, på virksomhedernes adgang til kompetencer og talent, adgang til internationale markedspladser og samspillet mellem de kreative erhverv og andre erhverv.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen har udtalt: ”Danmark er internationalt anerkendt for blandt andet design, film, tv-serier, spil og arkitektur. De danske kreative erhverv skal fortsat være en dansk styrkeposition i en digital tidsalder. Derfor har vi i forlængelse af regeringens digitaliseringsstrategi bedt en række erhvervsfolk om at give rammerne for de kreative erhverv et vækst-tjek. ”

Kulturminister Mette Bock har sagt, at ”i Danmark har vi en stærk indholdsproduktion inden for spil, musik og film, der er med til at skabe vækst og innovation i det danske samfund. De kreative erhverv kigger dog ind i en ny virkelighed, hvor blandt andet de digitale tjenester konstant ændrer på forbrugsmønstrene. Jeg ser frem til vækstteamet kommer med konkret forslag til, hvordan vi bedst understøtter de nye digitale forretningsmodeller på et globalt voksende marked. ”

Endnu en fordobling

Den danske spilindustri buldrer som allerede nævnt frem. I løbet af de næste tre år forventer de danske spilfirmaer samlet at fordoble salget, så den samlede omsætning kommer op i nærheden af 2,5 mia. kr.

”Nye selskaber skyder frem, og samtidig er der nu for alvor kommet investorkroner til fadet, som kan fungere som brændstof for væksten, ” lyder det fra branchedirektør Jan Neiiendam, Interactive Denmark, som tidligere har sagt: ”Vi skal fordoble branchens omsætning, eksport og antal medarbejdere på to-tre år. Det er vores mål, og det baserer vi på den markedsvækst, der er på spilmarkedet. Vi får hele tiden nye virksomheder i branchen, så der nu er over 150 af dem, og de vokser sig større. ”

Branchen har allerede præsteret en fordobling fra 2012 til 2015 med mobilspillet Subway Surfers som det store lokomotiv. Ifølge en af de nye store spillere i branchen, Nordisk Film Games, er der basis for en fordobling.
”Vi ser mange spilfirmaer, som bobler op nu. I forhold til for fem år siden er der både kommet flere, og der er kommet flere af høj kvalitet. Der skal ikke være mange af dem, som slår igennem internationalt, før man virkelig kan mærke det. Bare én titel, der bliver populær internationalt, kan gøre en stor forskel, ” har Mikkel Weider, direktør for Nordisk Film Games, udtalt.
På Truemax Copenhagen Academy glæder Bo Christiansen sig over de lyse udsigter. ”Vi har stor succes med at afsætte vores studerende i udlandet, bl.a. har Framestore i London adskillige af vores studerende i praktik og ikke mindst som ansatte efter endt uddannelse, hvor de blandt andet har arbejdet på film som Paddington og Starwars. ”